Zima je obdobím, kdy naše tělo potřebuje více energie, vitamínů a tepla, aby zvládlo chladné počasí a vyhnulo se nachlazení. Přinášíme vám zdravé a chutné recepty, které vás zahřejí, posílí imunitu a zároveň udrží vaše stravování v rovnováze.
1. Dýňová polévka s kokosovým mlékem 🍵
Dýňová polévka je zimní klasikou, která je nejen chutná, ale také plná vitamínů A a C. Přidáním kokosového mléka získáte jemnou, exotickou chuť.
Ingredience:
• 1 střední dýně Hokkaido
• 1 plechovka kokosového mléka
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 l zeleninového vývaru
• Špetka muškátového oříšku, soli a pepře
• Olivový olej na osmažení
Postup:
1. Dýni nakrájejte na kostičky (neloupejte) a cibuli s česnekem nasekejte nadrobno.
2. Na olivovém oleji osmahněte cibuli a česnek, přidejte dýni a krátce opečte.
3. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi 20 minut, dokud dýně nezměkne.
4. Rozmixujte dohladka, přidejte kokosové mléko a dochuťte kořením.
5. Podávejte s opečenými krutony nebo semínky.
2. Pečená cizrna s paprikou a bylinkami 🥙
Tento zdravý snack je ideální k televizi nebo jako přísada do salátů. Cizrna je bohatá na bílkoviny a vlákninu, což vás udrží syté.
Ingredience:
• 1 plechovka cizrny
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 lžička sladké papriky
• Špetka soli, pepře a oregana
Postup:
1. Cizrnu propláchněte a osušte papírovou utěrkou.
2. V míse ji smíchejte s olivovým olejem, paprikou, solí a oreganem.
3. Rozprostřete na plech s pečicím papírem a pečte při 200 °C asi 25 minut, dokud není křupavá.
4. Nechte vychladnout a užívejte si zdravé mlsání!
3. Zapečený květák se sýrem 🧀
Květák je nízkokalorická zelenina plná vitamínů a minerálů. Tento recept je ideální jako hlavní jídlo nebo příloha.
Ingredience:
• 1 střední květák
• 200 g bílého jogurtu
• 100 g nastrouhaného sýra (např. čedar)
• 1 lžička dijonské hořčice
• Špetka soli, pepře a muškátového oříšku
Postup:
1. Květák rozdělte na růžičky a povařte 5 minut v osolené vodě.
2. V míse smíchejte jogurt, hořčici, koření a polovinu sýra.
3. Květák přendejte do zapékací mísy, zalijte jogurtovou směsí a posypte zbytkem sýra.
4. Pečte při 180 °C asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne.
4. Hřejivý zázvorový čaj s citronem a medem 🍋🍯
Zázvor je skvělý pomocník proti nachlazení a posiluje imunitu. Tento čaj vás zahřeje a osvěží.
Ingredience:
• 3 plátky čerstvého zázvoru
• Šťáva z půlky citronu
• 1 lžička medu
• 300 ml horké vody
Postup:
1. Plátky zázvoru vložte do hrnku a zalijte horkou vodou.
2. Nechte louhovat 5–10 minut, poté přidejte citronovou šťávu a med.
3. Můžete přidat i špetku skořice pro extra vůni.
5. Pečené batáty s jogurtovým dipem 🥔
Batáty jsou plné vitamínů A, C a antioxidantů, což je ideální pro zimní období.
Ingredience:
• 2 velké batáty
• 1 lžíce olivového oleje
• Špetka soli, pepře a rozmarýnu
• 100 g bílého jogurtu
• 1 stroužek česneku (pro dip)
• Lžíce citronové šťávy
Postup:
1. Batáty nakrájejte na měsíčky, smíchejte s olejem, solí a rozmarýnem.
2. Rozprostřete na plech a pečte při 200 °C asi 30 minut, dokud nejsou měkké a zlatavé.
3. Mezitím smíchejte jogurt, prolisovaný česnek a citronovou šťávu.
4. Podávejte batáty s připraveným dipem.
Závěr: Zahřejte se zdravě
Tyto recepty vám pomohou přežít zimní období zdravě a chutně. S minimem kalorií, maximem vitamínů a pořádnou dávkou energie si zimu užijete naplno. Vyzkoušejte je a obohaťte svůj zimní jídelníček!