Rajčata jsou v kuchyni nenahraditelná, ať už čerstvá, pečená nebo naložená. A právě v době sklizně je ideální čas připravit si zásoby, které vám vydrží po celý rok. Inspiraci si můžeme vzít od Finů, kteří mají osvědčené recepty na naložená rajčata plná chuti a vitamínů. Tento způsob konzervace rajčat vám nejen ušetří peníze, ale také přinese do vaší kuchyně výjimečnou chuť, kterou si můžete vychutnat kdykoliv během roku.
Recept na naložená rajčata
K naložení rajčat budete potřebovat jen několik jednoduchých surovin, které pravděpodobně již máte doma. Kromě čerstvých rajčat budete potřebovat ocet, cukr, sůl, česnek a bylinky dle chuti. Finové často používají kopr nebo bazalku, ale vy si můžete vybrat své oblíbené přísady.
- Příprava rajčat: Rajčata důkladně omyjte a nakrájejte na plátky nebo čtvrtky, podle velikosti a osobních preferencí.
- Příprava nálevu: Smíchejte vodu, ocet, cukr a sůl v hrnci a přiveďte k varu. Poté přidejte nasekaný česnek a bylinky. Nálev vařte několik minut, dokud se cukr a sůl zcela nerozpustí.
- Naložení rajčat: Rajčata naskládejte do sterilizovaných sklenic a zalijte je horkým nálevem. Sklenice pevně uzavřete a nechte je vychladnout při pokojové teplotě.
Uchování a využití naložených rajčat
Naložená rajčata jsou skvělým doplňkem k mnoha jídlům. Můžete je podávat jako přílohu k masu, přidávat do salátů nebo je využít jako základ pro omáčky a polévky. Díky tomu, že jsou dobře konzervovaná, vydrží vám ve spíži měsíce a zůstanou chutná a čerstvá.
Tento recept je oblíbený nejen ve Finsku, ale osvědčil se i u nás. Připravte si vlastní zásoby naložených rajčat a vychutnejte si chuť léta i v zimě.