Čtvrtek, 23 ledna, 2025
No menu items!
DomůVařeníJak vařit špagety: Historie, recepty a tipy pro dokonalé těstoviny

Jak vařit špagety: Historie, recepty a tipy pro dokonalé těstoviny

Špagety patří mezi nejoblíbenější těstoviny na světě. Jejich jednoduchost, univerzálnost a schopnost pojmout různé druhy omáček z nich dělá oblíbenou volbu pro každodenní vaření i slavnostní příležitosti. Pojďme se podívat na jejich historii, osvědčené recepty a tipy, jak je připravit tak, aby byly vždy perfektní.

Video zde:


Historie špaget

Historie špaget sahá hluboko do minulosti. Existují různé teorie o jejich původu:

  • Italská tradice: Nejčastěji se špagety spojují s Itálií. První zmínky o těstovinách podobných špagetám pocházejí z 12. století.
  • Čínská spojitost: Marco Polo údajně přivezl nudle z Číny do Evropy, avšak tato teorie není zcela prokázaná.
  • Arabský vliv: Těstoviny se do Evropy dostaly pravděpodobně i díky arabským obchodníkům.

Italské město Neapol sehrálo klíčovou roli v rozvoji špaget, především díky dostupnosti tvrdé pšenice a rozvoji technik sušení těstovin.


Jak vařit špagety: Základní postup

Co budete potřebovat

  • 100 g špaget na osobu
  • 1 litr vody na každých 100 g těstovin
  • 10 g soli na litr vody
  • Olivový olej (volitelně)

Postup

  1. Vaření vody: Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Použijte dostatečně velký hrnec, aby špagety měly dostatek místa.
  2. Osolení: Přidejte sůl do vroucí vody. To pomůže těstovinám získat základní chuť.
  3. Vaření špaget: Vložte špagety do vody a jemně je promíchejte, aby se nepřilepily na dno. Vařte podle času uvedeného na obalu (obvykle 8–12 minut).
  4. Al dente: Pro dokonalý výsledek vařte špagety „na skus“ – měkké, ale stále pevné. Vyzkoušejte je během vaření.
  5. Scezení: Slijte vodu, ale neoplachujte špagety, aby si zachovaly škrob, který pomáhá omáčce přilnout.
  6. Podávání: Ihned promíchejte s připravenou omáčkou.

Oblíbené recepty na špagety

Špagety Carbonara

  • Ingredience: špagety, vejce, pancetta, parmezán, česnek, černý pepř.
  • Postup: Osmažte pancettu na pánvi, smíchejte vejce s nastrouhaným parmezánem, přidejte uvařené špagety a smíchejte vše dohromady.

Špagety Bolognese

  • Ingredience: mleté maso, rajčata, cibule, česnek, bylinky (bazalka, oregano).
  • Postup: Na pánvi osmahněte maso, přidejte rajčata a bylinky. Omáčku vařte na mírném ohni a podávejte se špagetami.

Špagety Aglio e Olio

  • Ingredience: olivový olej, česnek, chilli, petržel, špagety.
  • Postup: Na olivovém oleji osmahněte česnek a chilli, smíchejte s uvařenými špagetami a ozdobte čerstvou petrželkou.

Tipy pro dokonalé špagety

  1. Nepřevařte je: Přesně dodržujte čas vaření uvedený na obalu.
  2. Použijte kvalitní těstoviny: Ideálně vyrobené z tvrdé pšenice (semoliny).
  3. Nešetřete solí: Správné množství soli zvýrazní chuť těstovin.
  4. Neoplachujte těstoviny: Škrob na povrchu pomáhá omáčce lépe přilnout.
  5. Přidejte trochu vody z těstovin do omáčky: Obsahuje škrob a pomůže vytvořit hladkou konzistenci.

Zajímavosti o špagetách

  • Den špaget se slaví 4. ledna.
  • Nejoblíbenější délka špaget je 25 cm.
  • V Itálii je zvykem jíst špagety vidličkou, bez použití nože.

Špagety jsou dokonalou kombinací jednoduchosti a elegance. Ať už si je připravíte s bohatou masovou omáčkou nebo jen s olivovým olejem a česnekem, vždy potěší vaše chuťové buňky. Dobrou chuť!

DALŠÍ ČLÁNKY

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

NEJČTENĚJŠÍ

KOMENTÁŘE